politiek

Jan Pronk: weinig ruimte voor kritiek binnen PvdA

Door Arne Hankel - 02 juni 2013

Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, die onlangs zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd, vindt dat er weinig ruimte is voor kritiek binnen de PvdA. ‘Andere geluiden worden minder graag gehoord.’

Dat zei Pronk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Geen kritiek

‘Ik geloof dat er wat minder ruimte is voor het linkse geluid binnen de PvdA,’ aldus Pronk. Andere geluiden worden volgens de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking liever niet gehoord. ‘Dit is de lijn en liever geen kritiek daarop,’ legt Pronk uit.

De 73-jarige oud-minister liet vorige week in een open brief weten na bijna een halve eeuw zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen. Reden is het Regeerakkoord van die partij met de VVD. Volgens hem is de partij te ver af komen te staan van de sociaal-domcratische beginselen.

Contact Samsom

Pronk zei zondag niet lid te worden van een andere partij. Ook zal hij zich nog steeds met politiek en beleid blijven bemoeien. ‘Ik blijf er tegenaan schurken.’

Pronk is niet gebeld door PvdA-partijleider Diederik Samsom na het opzeggen van zijn partij-lidmaatschap. Hij neemt dat Samsom niet kwalijk. ‘Hij heeft het heel erg druk.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.