politiek

‘Kabinet gaat in 2014 zes miljard euro extra bezuinigen’

Door Arne Hankel - 13 juni 2013

Het kabinet van VVD en PvdA wil in 2014 zes miljard euro extra bezuinigen. Onduidelijk is of het begrotingstekort daardoor in 2014 op 3 procent uitkomt.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van welingelichte bronnen.

Bezuinigen

De 6 miljard komt bovenop de 16 miljard bezuinigingen uit het Regeerakkoord.

De in maart overeengekomen maatregelen ter waarde van 3,3 miljard euro worden overgenomen. In dat pakket zit een crisisheffing van bedrijven voor 2013, hogere inkomstenbelasting, kortingen op ministeries en verdere matiging van salarissen bij de overheid. De coalitie nu nog 2,7 miljard euro vinden.

Ontkoppeling

Er wordt nu gesproken over het ontkoppelen van lonen en uitkeringen en het budget voor artsen en ziekenhuizen voor het komende jaar minder snel te laten stijgen.

De PvdA wil naast de bezuinigingen een investeringsplan presenteren. Dat moet bestaan uit een toezegging van pensioenfondsen om geld te steken in infrastructuur en huizenbouw.

Maandag zullen premier Mark Rutte (VVD), ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) verder onderhandelen over de invulling van de 6 miljard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.