politiek

Kabinet gaat natuursubsidie voor boer afschaffen

Door Arne Hankel - 07 juni 2013

De subsidie die boeren krijgen om de natuur te beschermen, gaat verdwijnen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vindt dat de huidige regeling ‘onvoldoende bijdraagt en onacceptabel duur is’.

Dat zegt Dijksma vrijdag in een vraaggesprek met dagblad Trouw.

Streekidee

Dijksma wil daarom met ingang van 2016 niet langer geld geven aan individuele boeren. Wel is ze bereid ‘collectieven van agrariërs en natuurorganisaties’ financieel de helpende hand toe te steken.

Zij kunnen dan een subsidieaanvraag doen op basis van een zogenoemd streekidee, ‘met duidelijke doelen voor een groot aaneengesloten gebied’.

1 miljard euro

Volgens Trouw verstrekte de overheid de afgelopen twintig jaar in totaal 1 miljard euro aan vergoedingen (50 miljoen per jaar). De staatssecretaris zal op Prinsjesdag of kort daarvoor laten weten wat er van die jaarlijkse bijdrage overblijft. ‘We gaan niet meer zomaar overal in investeren.’

Dijksma wil de nieuwe regeling alleen maar toepassen ‘op plekken waar nog echte winst voor de biodiversiteit te verwachten is’. Die doelen worden volgens haar scherp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.