politiek

‘Kabinet in hoofdlijnen akkoord over bezuinigingen zorg’

Door Shari Deira - 26 juni 2013

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben volgens ingewijden op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over extra bezuinigingen op de zorg. Het kabinet zou lasten van burgers willen verhogen, in ruil voor lagere zorgpremies.

Ook zou het budget voor artsen en ziekenhuizen vanaf 2015 minder mogen stijgen, melden bronnen in de coalitie woensdag aan NRC Handelsblad.

Spanning

VVD laat de wens om lonen en uitkeringen te ontkoppelen los. De PvdA wil Nederlanders met een laag inkomen ontzien en de VVD vindt de relatief lage opbrengsten niet opwegen tegen de politieke spanning die het zou opleveren.

VVD en PvdA moeten volgend jaar 6 miljard euro aan extra bezuinigingsmaatregelen doorvoeren. De helft van dat bedrag zal komen uit het bezuinigingspakket waarover het kabinet al eerder een akkoord bereikte. De helft van de overige 3 miljard zijn besparingen in de zorg, meldt de krant.

Ziekenhuizen

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren flinke winst geboekt en kondigden eerder al aan dat de zorgpremie volgend jaar waarschijnlijk omlaag gaat. Het kabinet wil deze lastenverlichting terughalen via verhoging van de inkomstenbelasting.

Het kostenplafond voor ziekenhuizen en artsen mag nu maximaal 2,5 procent groeien per jaar. Dat zou worden verlaagd tot 1,5 procent in 2015.

Kinderbijslag

Volgens de bronnen is het kabinet het in grote lijnen ook eens over de kinderbijslag. Deze zou inkomensafhankelijk kunnen worden. Verder wordt elk ministerie ongeveer 400 miljoen euro gekort op de begroting.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de extra bezuinigingen. Diverse oppositiepartijen willen opheldering over deze hoofdlijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.