politiek

Kamer wil meer duidelijkheid De Graaf over weren Wilders

Door Arne Hankel - 13 juni 2013

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben nog steeds veel vragen aan voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, over PVV-leider Geert Wilders die bewust buiten de ceremonie rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander zou zijn gehouden.

De fractievoorzitters in de Kamer gaan schriftelijk vragen stellen aan De Graaf, aldus Wilders donderdag na afloop van een bijeenkomst met al zijn collega’s en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Democratie

De eerste brief die De Graaf eerder over deze kwestie naar de Kamer stuurde is voor hen onvoldoende.

Wilders voelt zich goed gesteund door de andere fracties in deze kwestie, zei hij na afloop. ‘Het gaat hier ook om een principe, namelijk dat de voorzitter onafhankelijk moet zijn. Hij is hier nog niet van af. Het gaat om de democratie,’ aldus Wilders.

De PVV-leider kwam door het creatief schuiven met personen niet meer in aanmerking voor een plekje in de commissie van in- en uitgeleide voor de koning op 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op basis van dienstjaren zou hij daar wel recht op hebben gehad.

Manipuleren

De Graaf zou niet alle fractievoorzitters in de commissie hebben willen gehad, maar een klein groepje dat evenwichtig verdeeld was over Kamers, partijen en mannen en vrouwen.

Wilders vindt dat als De Graaf zo graag had willen ‘manipuleren’, hij ‘een ander vak had moeten kiezen’.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is de rol van Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg bij de kwestie ‘beperkt’. Hij noemde de onverkwikkelijke nasleep van de feestelijke inhuldiging ‘een hoop gedoe en dat moet niet met zo’n procedure, die moet onomstreden zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.