politiek

Klijnsma laat tegenprestatie voor bijstand onderzoeken

Door Shari Deira - 05 juni 2013

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) laat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met tegenprestaties voor bijstandontvangers. Klijnsma wil met criteria komen die gemeenten houvast bieden.

Klijnsma zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Zowel de Kamer als de FNV heeft de staatssecretaris gevraagd dit te onderzoeken.

Koffie

VVD en PvdA hebben in het Regeerakkoord vastgelegd dat gemeenten bijstandontvangers om een tegenprestatie mogen vragen. VVD vindt dit te vrijblijvend en is er op deze manier sprake van willekeur.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters wil dat iedereen die bijstand ontvangt er iets voor gaat terugdoen, zoals koffie zetten in een verzorgingshuis of klaar-over zijn voor schoolkinderen.

Suggesties

Volgens de FNV zijn er signalen dat gemeenten bijstandontvangers met behoud van een uitkering werk laten doen waarmee ze reguliere banen verdringen.

Klijnsma laat de Tweede Kamer komende zomer weten wie het bijstandsonderzoek gaat verrichten. Ze wil in het onderzoek ook laten nagaan of bijstandontvangers zelf suggesties kunnen gaan doen over de tegenprestaties die zij in ruil voor hun uitkering willen leveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.