politiek

Minister Schultz gaat oppositie uitleg geven over aandelen echtgenoot

Door Servaas van der Laan - 29 juni 2013

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) is bereid meer uitleg te geven over de aandelen die haar echtgenoot in bezit had op het moment van haar aantreden in 2010. De oppositiepartijen hebben om die informatie gevraagd.

‘Als de Kamer meer uitleg wil, zal de minister die uiteraard geven,’ zegt de woordvoerder van Schultz tegen elsevier.nl

Oppositiepartijen SP, D66, CDA en GroenLinks zijn verbaasd over het feit dat Schultz in het formatiegesprek met Mark Rutte (VVD) niet heeft verteld dat haar man aandelen had van het overheids-gelieerde bedrijf Kiwa.

Geen meldingsplicjt

De woordvoerder van Schultz laat weten dat de minister niets over de aandelen heeft gezegd, omdat het om aandelen zonder zeggenschap over belegging gaat. Volgens het handboek voor aantredende bewindspersonen geldt er voor dergelijke aandelen geen meldingsplicht.

Maar de oppositie wil weten of dat handboek wel goed is geïnterpreteerd. Zo staat er dat een mogelijk zakelijk of financieel belang van een partner wel moet worden gemeld als het gaat om een huwelijk in gemeenschap van goederen. Die optie is volgens de woordvoerder van minister Schultz echter niet relevant, omdat de minister onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd.

Uitleg

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat de minister in een brief uitlegt hoe het zit. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil van premier Mark Rutte weten wat er precies tijdens het formatiegesprek is gezegd hierover.

D66 gaat nog een stapje verder. Kamerlid Stientje van Veldhoven wil een debat over dat handboek voor aantredende ministers. Als het echt waar is dat Schultz volgens de regels heeft gehandeld, dan moet het handboek worden aangepast, vindt Van Veldhoven.

Rutte kreeg dat verzoek vorig jaar ook al, maar voelde toen niets voor een aanpassing van de regels. Volgens de premier ligt de verantwoordelijkheid bij de aantredende minister en moet hij of zij niet worden geleid door de regeltjes van een handboek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.