politiek

Minister Schultz verzweeg aandelen man bij aantreden

Door Servaas van der Laan - 29 juni 2013

Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft bij haar aantreden als minister in 2010 Mark Rutte niet verteld dat haar man aandelen had van een bedrijf dat nauwe banden onderhoudt met haar ministerie. Haar man verkocht die aandelen een jaar later voor bijna 3 miljoen euro.

Dat blijkt zaterdag uit een artikel in De Volkskrant.

Die krant schrijft dat Haro Schultz van Haegen in 2010 als adviseur een belang had in Kiwa, een bedrijf dat in grote mate afhankelijk is van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Zo stelt de minister vast welke tarieven Kiwa mag hanteren en voert het ook controles uit naar de handelingen van het bedrijf.

In een klap miljonair

Kiwa werd in augustus opgekocht door NPM Capital. De man van Schultz van Haegen verdiende toen in een klap 2,9 miljoen euro.

Bij haar aantreden zou Schultz Rutte hebben verteld dat haar man zou aftreden als adviseur van het bedrijf. Dat hij ook aandelen in het bedrijf had, ‘deed niet ter zake’, schrijft De Volkskrant.

Maar dat ontkent een woordvoerder van de minister zaterdag. ‘De beoogd minister liet de formateur weten dat haar man aandelen had zonder zeggenschap over de beleggingen. De minister herkent zich dan ook niet in het beeld dat door De Volkskrant wordt geschetst,’ laat de woordvoerder weten.

Goed verborgen

Of Rutte ervan wist of niet, het aandelenbezit is in ieder geval goed verborgen gehouden. De belangen komen niet voor in meldingen van de Nederlandse marktautoriteit ACM.

Maar gek genoeg worden ze wel vermeld in de verslagen van de Italiaanse Autorità Garante della Concorrenze e del Mercato, een met de ACM vergelijkbare instelling. Op die manier is het aandelenbezit in ieder geval voor het publiek lang verborgen gebleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.