politiek

Ook Guusje ter Horst (PvdA) wil senaatsvoorzitter worden

Door Anna Vossers - 28 juni 2013

Twee PvdA’ers, een CDA’er en een VVD’er hebben zich gemeld in de race om het voorzitterschap van de Eerste Kamer, die op 2 juli wordt beslecht. Naast de al eerder bevestigde kandidatuur van senatoren Ankie Broekers en Marijke Linthorst en tijdelijk voorzitter Hans Franken, wil oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst graag de baan.

De vier brieven van de kandidaten zijn te lezen op de website van de Eerste Kamer.

Integriteit

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) maakte op 14 juni bekend dat hij zijn functie neerlegde omdat hij ter discussie stond door de twijfels rondom zijn rol bij de Inhuldiging, waar hij rekening hield met het feit dat PVV-leider Geert Wilders veel aandacht zou trekken als hij naast de Koning verscheen, terwijl de Eerste Kamervoorzitter boven de partijen hoort te staan.

In de sollicitatiebrieven van de vier kandidaten is te merken dat zij van de houding van De Graaf hebben geleerd: Ankie Broekers (VVD) schrijft dat ze ‘een volstrekt onafhankelijke opstelling’ zal hebben, met ‘zorg voor goede verhoudingen’.

Politieke verhoudingen

Marijke Linthorst (PvdA) schrijft dat de ‘partijpolitieke druk’ op de Eerste Kamer de komende jaren zal toenemen. Ze wil het belang van de Eerste Kamer verdedigen en daar ook kinderen en jongeren bij betrekken.

Oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) schrijft ‘gevoel voor politieke verhoudingen’ te hebben en eveneens de positie van de Eerste Kamer te willen bewaken.

Tijdelijk voorzitter Hans Franken (CDA) ziet de senaat graag als ‘chambre de réflexion‘, maar vindt het belangrijk dat de senaat zelfbewuster en zichtbaarder wordt. Franken denkt goed ‘boven de partijen’ te kunnen staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.