politiek

Oppositie blijft tegen gevangenisplan van Fred Teeven

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

De Tweede Kamer stemt donderdagavond waarschijnlijk in met de plannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD), maar de oppositie blijft tegen. Vooral de financiële onderbouwing schiet tekort, vinden de oppositiepartijen.

Dat bleek donderdagavond in het debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de gevangenissen. Het gevangeniswezen zal na deze bezuinigingsronde niet weer met ‘zulke ingrijpende bezuinigingen’ als nu te maken krijgen, zei de staatssecretaris. ‘Dit is het maximaal haalbare’, aldus Teeven.

Grieks boekhouden

De oppositie heeft er geen vertrouwen in dat de plannen van Teeven financieel haalbaar zijn. Teevens plan levert namelijk tientallen miljoenen euro’s minder op dan de 340 miljoen euro aan bezuinigingen die hij eerder had aangekondigd.

De staatssecretaris heeft 69 miljoen euro gevonden door een prijscorrectie voor inflatie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie achterwege te laten. Volgens Gerard Schouw (D66) doet Teeven daarmee aan ‘Grieks boekhouden’. Nine Kooiman (SP) noemt Teevens plan een ‘afbraakplan 2.0’.

Vanwege de besparing die het afschaffen van de inflatiecorrectie oplevert, kon Teeven begin juni het plan om gedetineerden thuis te laten zitten met een elektronische enkelband annuleren. Hij wil nu nog 271 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen.

Coalitiepartijen

VVD en PvdA zijn tevreden met de aanpassingen. Ahmed Marcouch (PvdA) is blij dat er minder banen verloren gaan dan in de originele plannen van Teeven.

Niet 3.400 maar 2.000 gevangenismedewerkers moeten weg, omdat 19 in plaats van 26 instellingen gaan sluiten. Een deel van hen kan bij de beveiliging van rijksgebouwen of bij de douante terecht, zegt Teeven.

Ard van der Steur (VVD) vindt het goed dat er meer personen op een cel komen en dat er een bijdrage wordt gevraagd van de gedetineerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.