politiek

Oppositie: kabinet bezuinigt te veel en hervormt te weinig

Door Servaas van der Laan - 26 juni 2013

De oppositiepartijen hebben geen goed woord over voor het extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro dat dit kabinet wil doorvoeren. Het kabinet kan zich beter inzetten voor noodzakelijke hervormingen.

Dat blijkt woensdag uit het Kamerdebat over het advies van de Europese Commissie aan Nederland om extra te bezuinigen.

PVV-leider Geert Wilders en SP-leider Emile Roemer deden een wedstrijdje in wie het meest fel van leer kon trekken tegen het kabinet.

Sociaal bloedbad

In de ogen van Wilders zorgt dit kabinetsbeleid voor ‘een economische drama en een sociaal bloedbad’. De PVV’er spreekt van een vernietigend beleid op bevel van Brussel’. Wilders denkt dat premier Mark Rutte (VVD) op het Ibn Ghaldoun heeft gezeten, gezien zijn ‘wereldvreemde dronkenmanspraat’ over meer geld uitgeven.

Ook Roemer ziet in Brussel de hoofdoorzaak van het probleem. ‘Als Olli Rehn zijn hoepeltje omhoog houdt, dan springen de heren er netjes doorheen,’ grapte de socialist.

Hervormingen

D66-leider Alexander Pechtold vroeg zich hardop af waarom het kabinet de noodzakelijke hervormingen maar voor zich uit blijft schuiven. In het Sociaal Akkoord werden onder meer de versoepeling van het ontslagrecht en aanpassing van de WW uitgesteld.

De christelijke partijen CDA en ChristenUnie verwijten het kabinet vooral gezinnen en middeninkomens te treffen met hun bezuinigingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.