politiek

Oppositie: kabinet moet eerlijk zijn over lastenverzwaringen

Door Shari Deira - 12 juni 2013

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet eerlijk moet zijn over het begrip lastenverzwaringen. Volgens de partijen gebruikt het kabinet te vaak het begrip bezuinigingen waar lastenverzwaringen beter op zijn plaats zou zijn.

Kamerleden van GroenLinks, SP, CDA, D66 en ChristenUnie zeggen dat tegen de NOS. Het kabinet moet de begrippen op de juiste manier gebruiken.

Lasten

‘Als politici zeggen dat ze geen lastenverzwaringen meer willen voor de burger maar ze gaan wel bezuinigen op de overheidsuitgaven dan kan dat voor de burger wel degelijk extra lasten met zich meebrengen,’ zegt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

ChristenUnie-leider Arie Slob is het met Klaver eens. ‘Als je de indruk wekt dat je door bezuinigingen op de overheidsuitgaven de burgers ontziet dan ben je een beetje bezig de burgers een loer te draaien.’ Politici moeten goed uitleggen wat de gevolgen van maatregelen zijn voor de burgers.

CDA-Kamerlid Eddy van  Hijum geeft als voorbeeld bezuiniging op de kinderbijslag. Dat is volgens de definitie van het Centraal Planbureau geen lastenverzwaring, maar ‘gezinnen merken dat onmiddellijk in hun portemonnee’.

Maatregelen

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat de maatregelen voor volgend jaar voor tweederde uit bezuinigingen zullen bestaan en voor eenderde uit lastenverzwaringen.

Rabobank meldt woensdag in een kwartaalbericht dat extra bezuinigingen de economische groei zullen afremmen. Door te blijven vasthouden aan extra bezuinigingen zal de negatieve spiraal van lage economische groei, afnemende koopkracht en bezuinigingen in stand blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.