politiek

Oppositie ziet in DNB-cijfers bevestiging van eigen gelijk

Door Arne Hankel - 10 juni 2013

De oppositie in de Tweede Kamer ziet in de tegenvallende cijfers over het oplopende begrotingstekort en de daardoor noodzakelijke extra bezuinigingen, het bewijs voor het falende beleid van het kabinet.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakte maandag bekend dat het kabinet, wil het volgend jaar voldoen aan de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3 procent, tussen de 6 en 8 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen moet doorvoeren.

Belastingverlaging

PVV-leider Geert Wilders reageert via Twitter verontwaardigd. ‘6 tot 8 miljard extra bezuinigen? Rutte breekt Nederland af. Wat Nederland nodig heeft, is belastingverlaging, belastingverlaging en belastingverlaging!’

SP Tweede Kamerlid Arnold Merkies vindt dat de economische situatie in korte tijd is verslechterd. ‘Dat bezuinigingsfetisjisme werkt averechts, het levert juist minder op, door deuken in het vertrouwen. Bezuinigingen moeten ook niet als een Zwaard van Damocles boven het hoofd blijven hangen. We moeten met een investeringsagenda uit het slop zien te komen.’

Lastenverzwaring

Volgens het CDA wijzen de cijfers op een dramatische economische verslechtering. ‘Het kabinet ging in navolging van het Centraal Planbureau nog uit van een tekort van 3,6 procent in 2014, DNB van 3,9 procent. De economie is duidelijk nog niet uit het dal. De peptalk van premier Rutte van ‘koop een huis, koop een auto’ heeft niet geholpen,’ aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum

‘Het kabinet moet nu snel met een voorstel komen om het tekort omlaag te brengen. Als het tot augustus wacht, blijft er weinig anders over dan een nieuwe lastenverzwaring,’ zegt de CDA’er maandag.

Investeringen

GroenLinks constateert dat nieuwe cijfers over de economie keer op keer tegenvallen. ‘Het is duidelijk dat er met het huidige kabinetsbeleid geen einde aan de crisis komt. We hebben nu geen extra lastenverzwaringen en bezuinigingen nodig, maar gerichte investeringen om de economie weer aan de praat te krijgen, banen te creëren en de omslag naar een moderne duurzame economie te maken,’ aldus Tweede Kamerlid Jesse Klaver.

SGP-leider Kees van der Staaij ziet in de sombere cijfers van de DNB een uitdaging. ‘Financiën gezonder maken zonder dat economie zieker wordt. Vooral kijken naar uitgaven overheid en EU.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.