politiek

Oppositiepartijen kritisch over pleidooi Diederik Samsom

Door Shari Deira - 25 juni 2013

Oppositiefracties in de Tweede Kamer zijn het niet eens met de boodschap van PvdA-leider Diederik Samsom om Nederlanders te verleiden geld uit te geven om zo de economie te stimuleren.

SP, PVV, CDA, D66 en GroenLinks zijn niet te spreken over het pleidooi van Samsom. Coalitiegenoot VVD wil niet reageren op de uitspraken.

Werkloosheid

‘Samsom is totaal de weg kwijt,’ reageert PVV-leider Geert Wilders. ‘Hij is medeverantwoordelijk voor miljarden belastingverhogingen en ombuigingen en zijn woorden nu zijn dus totaal ongeloofwaardig.’

Volgens SP-fractieleider Emile Roemer is er sprake van ‘een overduidelijke paniekreactie’. ‘Wel 6 miljard extra bezuinigen, de werkloosheid fors laten oplopen en de lasten flink verzwaren en dan smeken dat de mensen meer gaan uitgeven? Dan ben je niet meer van deze wereld.’

Ook CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is het niet eens met Samsom. Hij zegt dat de PvdA-leider ‘weer met geld strooit om de crisis op te lossen. Dit kan alleen maar tot lastenverhogingen leiden.’

Geld

Premier Mark Rutte (VVD) riep Nederlanders eerder al op geld uit te geven. Samsom zegt nu dat vragen ‘kennelijk niet genoeg’ is. ‘We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen.’

VVD en PvdA stellen volgens D66-leider Alexander Pechtold besluiten steeds uit. ‘Iedereen vraagt zich af welke besluiten het kabinet gaat nemen en welke gevolgen dat heeft voor de persoonlijke financiën mensen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.