politiek

Opstelten wil ‘pedolokkers’ kunnen inzetten

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) gaat bekijken hoe in de toekomst lokagenten kunnen worden ingezet om pedofielen op te sporen. Eerder bepaalde het gerechtshof in Den Haag nog dat een verdachte niet kan worden vervolgd voor een seksdate met een jonge jongen, omdat dat kind in werkelijkheid een volwassen lokagent bleek te zijn.

Opstelten vindt het inzetten van ‘pedolokkers’, agenten die zich online voordoen als kind, om zo pedofielen te betrappen die via internet met minderjarigen willen afspreken, een nuttig middel. Dat meldt de NOS.

Grooming

Het Openbaar Ministerie wilde eerder een 38-jarige man vervolgen voor grooming, het zoeken van seksueel contact met een kind via internet. De verdachte dacht seksueel getinte berichten naar een dertienjarige te sturen in een chatbox, en vroeg het ‘kind’ om tegen betaling naar een bepaalde plek te komen. De dertienjarige bleek echter een lokagent en de 38-jarige man werd aangehouden.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof bepaalden echter dat de niet de intenties van de verdachte, maar de werkelijkheid bepalend moet zijn. In werkelijkheid sprak de man met een volwassen agent af, en dat is niet strafbaar.

Wetswijziging

Opstelten wil nu onderzoeken of de wet moet worden veranderd, schrijft de NOS. ‘Het inzetten van lokagenten is een goed instrument, maar ik heb te maken met de rechter en de wet,’ zegt Opstelten.

De inzet van lokagenten ligt juridisch ingewikkeld vanwege internationale verdragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.