politiek

Oud-topman NS gaat Mansveld adviseren over het spoor

Door Anna Vossers - 11 juni 2013

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) stelt een adviescommissie vol ‘bestuurlijke zwaargewichten’ aan voor een langetermijnvisie voor het spoor. Een van de leden is voormalig NS-topman Aad Veenman, onder wiens verantwoordelijkheid de NS in 2004 de Fyratreinen aanschafte.

Dat schrijft NRC Handelsblad.

Concessie

Vorige week besloot het kabinet te stoppen met de Fyra vanwege aanhoudende problemen van de treinen van fabrikant AnsaldoBreda. Dit is volgens NRC Handelsblad niet de reden dat Mansveld een adviescommissie aanstelt voor het spoor. In 2015 loopt de huidige concessie van de NS en spoorbeheerder ProRail af. Voordat het ministerie van Infrastructuur en Milieu die verlengt moet er duidelijkheid komen over de ‘ordening en sturing’ van en op het spoor op lange termijn.

De NS kampt met meer problemen dan de Fyra: bij winterweer rijden treinen niet of veel te laat en de NS kreeg meerdere boetes van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vanwege ondermaatse dienstverlening.

De voorzitter van de adviescommissie wordt topambtenaar Wim Kuijken. Andere leden naast Aad Veenman zijn KLM-directeur Pieter Elbers, Shell-manager Annemarie van der Rest, de Amsterdamse Wethouder Eric Wiebes (VVD) en hoogleraren Mark van Twist en Erik Verhoef.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.