politiek

Overleg tussen sociale partners en Weekers mislukt

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

Het overleg tussen kabinet en sociale partners over de pensioenopbouw heeft dinsdagavond niets opgeleverd. Woensdagavond zal de Tweede Kamer over het pensioenplan beslissen.

In het plan van staatssecretaris Weekers wordt de aftrekbare pensioenopbouw van 2,25 procent van het inkomen verlaagd naar 1,85 procent. Werknemers stoppen later met werken en hebben meer tijd om voor het pensioen te sparen, is de redenering.

Pensioenpremies

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën liet maandag weten met de sociale partners te willen praten over het pensioenplan. De sociale partners zijn bang dat werknemers per saldo minder pensioen belastingvrij kunnen opbouwen.

Voorwaarde van Weekers was dat de pensioenfondsen hun premies zouden verlagen. De pensioenfondsen lieten dinsdag echter opnieuw weten de pensioenpremies niet te gaan verlagen, omdat ze hun financiële positie willen verbeteren.

Vernietigend oordeel

Het mislukte overleg van dinsdag is niet de eerste tegenslag van Weekers bij de pensioenplannen. De Raad van State kwam vrijdag met een vernietigend oordeel over het pensioenplan.

Waarschijnlijk zullen alleen de regeringsfracties VVD en PvdA het plan steunen. Het dreigt daarom te sneuvelen in de Eerste Kamer.


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.