politiek

Pensioenpremies kunnen tot 1.000 euro per jaar omlaag

Door Anna Vossers - 10 juni 2013

Pensioenfondsen kunnen hun premies gaan verlagen. Daardoor kunnen werkenden in loondienst per jaar tot 1.000 euro meer salaris ontvangen.

Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP gaat ervan uit dat pensioenpremies tot 15 procent kunnen dalen, meldt De Telegraaf maandag.

1.000 euro

Die verlaging zou moeten worden bepaald door de pensioenfondsen, ter compensatie voor andere veranderingen in het pensioenstelsel. Het kabinet wil de mogelijkheden om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen vanaf 2015 beperken, daarnaast gaat de pensioenleeftijd omhoog.

Om te voorkomen dat mensen langer werken maar minder pensioen ontvangen, zouden de premies van werkenden aan de pensioenfondsen tot 1.000 euro per jaar omlaag kunnen.

Fondsen

Een probleem is dat de pensioenfondsen verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de hoogte van de pensioenpremies, en niet de Tweede Kamer of het kabinet.

D66 wil dat het kabinet harde afspraken over de premieverlaging maakt met de fondsen. Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg zegt tegen De Telegraaf: ‘Pensioenfondsen dreigen mensen meer dan 1.000 euro per jaar te onthouden. Dat kan niet. Dit geld was deel van het loon.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.