politiek

Plasterk: AIVD gebruikt geen omstreden spionageprogramma

Door Anna Vossers - 21 juni 2013

De algemene inlichtingendienst AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD gebruiken het omstreden Amerikaanse spionageprogramma PRISM niet. Ze gebruiken ook geen vergelijkbare programma’s.

Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) vrijdag. De Nederlandse inlichtingendiensten mogen ook niet aan buitenlandse diensten vragen om gegevens te verkrijgen op een manier die volgens de Nederlandse wet niet is toegestaan, aldus de minister.

Terroristen

Het kan wel voorkomen dat de Amerikanen Nederland waarschuwen voor een mogelijke terroristische daad, op basis van informatie die met een omstreden computerprogramma zoals PRISM is verkregen.

Plasterk begrijpt dat er zorgen zijn over de privacy van Nederlanders, die volgens hem zoveel mogelijk moet worden gerespecteerd. De minister moet altijd toestemming geven voordat de inlichtingendiensten in privégegevens van burgers kijken.

PRISM

Eerder schreef De Telegraaf nog dat de AIVD binnen vijf minuten inlichtingen kan verkrijgen die de Amerikaanse NSA door spionage met het surveillanceprogramma PRISM verzamelt. De AIVD zou ‘volle medewerking’ krijgen van de Amerikaanse dienst. Plasterk ontkracht die berichtgeving vrijdag met zijn opmerking.

Het bestaan van het programma PRISM werd begin juni bekend via The Guardian en The Washington Post, die een toen nog anonieme klokkenluider citeerden. Later werd bekend dat de klokkenluider de 29-jarige Edward Snowden was, een voormalige medewerker van de technische dienst van de CIA. Hij is ondergedoken in Hongkong.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.