politiek

Plasterk: loket sluiten en bus stilzetten bij agressie

Door Anna Vossers - 17 juni 2013

Bij agressie moeten buschauffeurs en ambtenaren meteen hun bus stilzetten of loket sluiten en de politie waarschuwen. Elke beroepsgroep moet duidelijke afspraken maken over agressie en geweld, zodat alle werknemers eenzelfde grens trekken in dat soort ongewenste situaties.

Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) maandag in dagblad Trouw.

Loket dicht

‘Loket dicht, druk op de knop en de politie komt,’ moet volgens Plasterk de houding van ambtenaren zijn bij agressieve klanten voor de balie. Plasterk wil dat binnen en beroepsgroep, zoals agenten, buschauffeurs en baliemedewerkers van de gemeente, voor alle werknemers duidelijk is hoe ze moeten handelen als ze met agressie te maken hebben.

Werkgevers moeten van Plasterk hun werknemers ook aanspreken als ze zich niet aan die richtlijnen houden, bijvoorbeeld als een buschauffeur doorrijdt terwijl er passagier in zijn bus potentieel gewelddadig gedrag vertoont. Afspraken zijn volgens de minister nodig ‘zodat heel het personeel weet dat het gesteund wordt als het agressie niet pikt’.

Aangifte

Afgelopen jaar deden agenten 4800 keer aangifte van geweld, 600 keer meer dan in 2011. 38 procent van de burgemeesters, wethouders en raadsleden is slachtoffer van scheldpartijen, intimidatie, fysiek geweld en dreigtweets.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.