politiek

Ploumen: recordaantal vluchtelingen toont belang noodhulp

Door Servaas van der Laan - 19 juni 2013

Sinds 1994 sloegen wereldwijd niet zoveel mensen op de vlucht als nu. Humanitaire noodhulp is daarom belangrijker dan ooit.

Met die noodkreet komt minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen woensdag naar buiten.

De minister wijst op een rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waaruit blijkt dat eind 2012 meer dan 45,5 miljoen mensen op de vlucht waren.

Oorlog

Vaak is oorlog de oorzaak van het vertrek, zoals in Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië en Soedan vaak het geval is. Maar ook zijn er vaak economische motieven.

De Nederlandse regering gaf vorig jaar 258 miljoen euro uit aan humanitaire hulp. UNHCR kreeg daar 103 miljoen euro van overgemaakt.

Bezuinigingen

Dit kabinet bezuinigt 1 miljard euro op ontwikkelingshulp. De noodkreet van Ploumen is dan ook opvallend omdat ze eerder nog zei dat ontwikkelingshulp op den duur helemaal zal verdwijnen.

Door internationale handel te drijven met arme landen, kunnen die landen worden geholpen. ‘Hulp en handel gaan prima samen. Mensen die dat ontkennen zijn blijven steken in de jarenz zestig,’ zei de minister toen nog.

Maar het is duidelijk dat haar partij daar anders over denkt. Haar partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei al dat ontwikkelingshulp ‘tot in de lengte van jaren’ zal blijven bestaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.