politiek

PvdA-Tweede Kamerlid Désirée Bonis stopt ermee

Door Servaas van der Laan - 13 juni 2013

PvdA-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer Désirée Bonis legt haar functie neer. De voormalige diplomaat is teleurgesteld in de politiek.

‘De overstap van de diplomatie naar de Tweede Kamer heeft mij niet gebracht wat ik ervan had verwacht. Maar ik ben en blijf een sociaaldemocraat en zal me graag voor de PvdA blijven inzetten,’ laat Bonis in een verklaring weten.

Onmin in de fractie

Wat de echte reden voor het vertrek van Bonis is, wordt niet bekendgemaakt. Maar volgens politieke bronnen lag de voormalige ambassadeur in het Syrische Damascus al en tijdje niet heel goed in de PvdA-fractie.

Ze zou conflicten hebben gehad met minister Frans Timmermans (PvdA) over Turkije en over Israël.

Druk op Israël

Woensdagavond zou ze nog op haar kop hebben gekregen van de minister omdat ze wil dat de druk op Israël wordt verhoogd. ‘Israël is alleen gevoelig voor druk,’ riep het Kamerlid woensdagavond nog in een debat over Israël.

Vermoedelijk keert Bonis terug naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rijksambtenaren die een politieke functie gaan vervullen worden vaak voor een zittingstermijn tijdelijk ontheven uit functie en kunnen binnen die termijn weer terugkeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.