politiek

Raad van State kraakt pensioenplannen van het kabinet

Door Anna Vossers - 21 juni 2013

De Raad van State kraakt het plan van het kabinet om de jaarlijkse pensioenopbouw terug te brengen van 2,25 naar 1,85 procent van het inkomen. De uitvoeringskosten van de pensioenplannen zijn te hoog terwijl de opbrengst voor pensioendeelnemers ‘minimaal’ is.

Het kabinet moet de huidige pensioenplannen niet naar de Tweede Kamer sturen, schrijft de Raad van State vrijdag in een advies aan het kabinet.

Premieverlaging

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) liet vrijdag weten erop te rekenen dat de pensioenfondsen hun premies zullen verlagen als de pensioenopbouw in 2015 wordt verminderd. Volgens premier Rutte is een premieverlaging goed voor de economie, omdat de koopkracht van de werknemers dan vooruitgaat.

De pensioenfondsen voelen echter weinig voor premieverlaging, omdat ze het geld nodig zeggen te hebben om hun financiële positie te verbeteren.

Pensioenakkoord

In het Regeerakkoord was afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw zou worden teruggebracht van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Na fel verzet van de sociale partners trok het kabinet in een nieuw pensioenakkoord 250 miljoen euro uit om die maatregel te verzachten. De jaarlijkse opbouw zou 1,85 procent moeten worden.

Dat pensioenplan gaat volgens de Raad van State per saldo weinig opleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.