politiek

Rotterdamse PvdA-bestuurders schuldig aan vriendjespolitiek

Door Anna Vossers - 28 juni 2013

Bestuurders in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord maken zich schuldig aan vriendjespolitiek en machtsbederf. De deelraadsleden van vooral de PvdA hebben ‘harde en ruwe’ omgangsvormen en halen alles uit de kast om gelijk te krijgen.

Dat blijkt uit een tweehonderd pagina’s dik rapport dat een onderzoeksbureau schreef in opdracht van de deelgemeente. De problemen lossen zichzelf misschien vanzelf op: de deelgemeente verdwijnt volgend jaar als gevolg van bestuurlijke hervormingen.

Druk

De politieke besluitvorming in de deelgemeente Feijenoord is in de meeste gevallen wel op orde, maar in sommige gevallen oefent met name de Turkse PvdA-achterban er grote invloed uit op de lokale politie, blijkt uit het rapport. Als deelraadsleden en bestuurders een bepaald onderwerp belangrijk vinden ‘wordt alles uit de kast gehaald om “gelijk” te krijgen’.

Zo was er ‘een grote lobby’ om het illegale meisjesinternaat in de moskee in de wijk Feijenoord te gedogen, terwijl al lang duidelijk was dat de moskee daar geen vergunning voor had.

Subsidies

Voorzitter Seyit Yeyden heeft volgens de onderzoekers oneigenlijke druk uitgeoefend op een van zijn eigen ambtenaren bij de aanbesteding van een maatschappelijke instelling.

Ook raadsleden maken zich schuldig aan het machtsbederf. Een deelraadslid dat werkte bij een re-integratiebureau, stemde mee over subsidie voor datzelfde bedrijf. Een andere volksvertegenwoordiger heeft politieke druk uitgeoefend om een stichting, waarvan hijzelf eerder bestuurder was, aan huisvesting te helpen.

Onderzoek

Het onderzoek werd gedaan nadat onder meer bleek dat een Turkse moskee ongestraft een internaat kon exploiteren, dat bovendien brandgevaarlijk was. In NRC Handelsblad zeiden enkele deelgemeentebestuurders dat ze door hun Turkse PvdA-collega’s werden geïntimideerd.

Fractievoorzitter Marco Heijmen van de PvdA in Rotterdam zegt bij RTV Rijnmond dat hij zich ‘kapot geschrokken’ is van het rapport.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.