politiek

Schultz: er was formeel geen reden om aandelen te melden

Door Servaas van der Laan - 29 juni 2013

Melanie Schultz van Haegen had formeel geen reden om bij haar aantreden als minister te melden dat haar man aandelen had in een bedrijf dat nauwe banden heeft met haar ministerie. Aandelen zonder zeggenschap over de beleggingen hoeven niet gemeld te worden.

Dat zegt de woordvoerder van minister Schultz zaterdag tegen elsevier.nl.

De minister heeft in het formatiegesprek met Mark Rutte (VVD) genoemd dat haar man een aandelenpakket bezit, maar daarbij niet vermeld dat het ook gaat om aandelen van Kiwa, een bedrijf dat afhankelijk is van haar ministerie.

Geen meldingsplicht

‘Maar ze had Kiwa ook niet hoeven noemen,’ zegt woordvoerder Jaap Stuurwold. ‘Het gaat immers om aandelen zonder zeggenschap over de beleggingen.’

Over dergelijke aandelen bestaat in het Handboek voor aantredende bewindspersonen geen meldingsplicht,’ laat de woordvoerder weten. Minister Schultz onderstreept daarbij dat haar invloed op de tarieven die Kiwa van het ministerie mag hanteren gering is geweest. ‘Haar voorganger Camiel Eurlings (CDA) heeft die tarieven in 2009 voor drie jaar bepaald. Zij heeft alleen maar de aanbevelingen van haar ambtenaren overgenomen,’ zegt woordvoerder Stuurwold.

Ophef

Toch is er ophef ontstaan over het handelen van de minister. De vraag is of zij Rutte niet beter had kunnen vertellen dat haar man aandelen bezat van een bedrijf dat zo dichtbij haar ministerie stond.

De Tweede Kamer wil opheldering van de minister. SP-Kamerlid Farshad Bashir wil een brief van Schultz en de premier. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven liet zaterdag weten een debat te willen over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.