politiek

Staatssecretaris Dekker wacht onderzoek Ibn Ghaldoun af

Door Anna Vossers - 18 juni 2013

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) gaat de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun voorlopig niet sluiten. Hij wacht daarvoor een goed en gedegen onderzoek af.

Deze week gaat Sander Dekker de school een bezoek brengen, zei de staatssecretaris bij een overleg in de Tweede Kamer over de examenfraude op de school.

Zeer zwak

De staatssecretaris kan alleen ingrijpen bij financiële problemen of als een school als ‘zeer zwak’ wordt beoordeeld door de Onderwijsinspectie. Hij zou wel de examenlicentie van de school kunnen intrekken, ‘maar dan moet je ook echt aantonen dat er iets mis is’, zei Dekker.

Het onderzoek naar Ibn Ghaldoun is naar verwachting na de zomer klaar. Een natuurkundeleraar is eerder al ‘met verlof’ gestuurd, nadat bekend werd dat hij familie is van een van de verdachten van de diefstal van 27 examens op de school.

De staatssecretaris zegt niet het eindrapport van dat onderzoek af te wachten, maar als hij een uitspraak over de toekomst van de school doet, moet die wel ‘gefundeerd’ zijn. ‘Degelijkheid en grondigheid gaan voor snelheid’, aldus Dekker.

PvdA

Voor het debat zei PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing dat de school de eer aan zichzelf moet houden, en moet sluiten. Zij erkende dat de staatssecretaris niet de middelen heeft om de school te sluiten.

Een nieuwe wet waardoor de staatssecretaris ook kan ingrijpen bij wanbestuur of als het onderwijs in het geding is, is nog niet door de Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.