politiek

Staatssecretaris vermoedt bredere verspreiding eindexamens

Door Shari Deira - 17 juni 2013

In totaal 26 eindexamenkandidaten geven toe dat zij gebruik hebben gemaakt van de gestolen examens. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) heeft ‘concrete aanwijzingen’ dat de examens breder verspreid zijn.

Dekker betreurt het dat niet meer scholieren een beroep hebben gedaan op de zogenoemde inkeerregeling.

Kracht

Leerlingen hadden tot vrijdag 18.00 uur de tijd om zich te melden bij de rector van hun school. Hun examen zou ongeldig worden verklaard en de scholieren moeten het examen opnieuw afleggen.

Van de islamitische school Ibn Ghaldoun hebben twintig leerlingen zich gemeld. Vijf leerlingen op andere scholen in Rotterdam en één leerling van een school in Utrecht hebben ook een beroep gedaan op de regeling.

Onderzoek

‘Het onderzoek van politie en Inspectie gaat op volle kracht door,’ schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Leerlingen die voorinzage hebben gehad en zich niet tijdig hebben gemeld, lopen op korte en lange termijn het risico hun diploma alsnog te verliezen.’

Uit de inkeerregeling is gebleken dat meer eindexamens zijn gestolen. Vorige week meldde Dekker nog dat 24 eindexamens waren gestolen, nu blijkt dat daar nog drie vwo-examens bijkomen (Duits, Maatschappijleer en Economie).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.