politiek

‘Stevige kritiek van ambtenaren op gevangenisplan Teeven’

Door Shari Deira - 05 juni 2013

Ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie zien niets in de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) voor het gevangeniswezen. Teeven wil volgens hen huisarrest met een enkelband in plaats van een celstraf te snel invoeren.

Ook zou Teeven de opbrengsten van de bezuiniging veel te hoog inschatten, staat in een interne notitie die in handen is van het AD.

Kosten

In de notitie staat verder dat Teeven interne waarschuwingen negeert. Door criminelen thuis te laten zitten met een enkelband wil de staatssecretaris 92 miljoen euro besparen maar dat is volgens de ambtenaren niet haalbaar.

In sommige gevallen zou elektrische beveiliging ‘per saldo geld gaan kosten’. Toch houdt Teeven vol dat hij per 1 januari de overstap wil maken. Onmogelijk, oordelen zijn eigen ambtenaren.

‘Hij is door de Directie Wetgeving en Juridische Zaken geïnformeerd dat de vroegst mogelijke inwerkingtredingsdatum 1 april 2014 is en dat ook deze datum “grenzeloos optimistisch” is.’

Studeren

Gevangenisdirecteuren presenteerden dinsdag in Nieuwsuur een bezuinigingsplan waarin volgens hen minder banen verloren gaan dan in de plannen van Teeven. Het plan houdt in dat gevangenen overdag met een enkelband kunnen werken of studeren terwijl ze ’s avonds en ’s nachts in de cel zitten.

Deze beperkte vorm van detentie zou alleen voor veroordeelden zijn met minder dan een jaar celstraf of als zij al het grootste deel van hun straf hebben uitgezeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.