politiek

VVD en PvdA-fracties steunen verlaging pensioenopbouw

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2013

De Tweede Kamerfracties van de regeringspartijen VVD en PvdA steunen in beginsel het omstreden plan om de pensioenopbouw in te perken. Het kabinet wil de aftrekbare pensioenopbouw van 2,25 procent van het inkomen verlagen naar 1,85 procent.

Dat betekent in de praktijk dat werknemers per saldo minder pensioen belastingvrij kunnen opbouwen.

Het kabinet vindt dat eerlijk omdat de pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 67 en werknemers dus twee jaar extra krijgen om te sparen voor hun pensioen.

Extra kosten

Vooral voor starters zal dit over de jaren een enorme kostenpost betekenen. Extra sparen kan wel, maar hier moet dan wel belasting over worden betaald. De schatkist levert dit ongeveer 3 miljard euro op.

Er is geen vakbond of oppositiepartij te vinden die het omstreden plan steunt. Maar ook regeringspartij PvdA is erg kritisch.

Sociaal akkoord

Maar zolang het pensioenplan deel uitmaakt van het sociaal akkoord, wil ook de PvdA het plan steunen, zo liet PvdA-Kamerlid Roos Vermeij maandag in de Kamer weten.

Overigens heft ook de Raad van State de wenkbrauwen bij het pensioenplan. De regeling zou niet alleen heel duur zijn, maar ook nog eens weinig opleveren. In de loop van de week moet de Kamer over het plan gaan stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.