politiek

VVD verzet zich tegen enkelbandplan van Teeven

Door Servaas van der Laan - 06 juni 2013

Binnen de VVD doet zich een opmerkelijke controverse voor. De Tweede Kamer-fractie van de liberalen wil af van het plan van de eigen staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) om criminelen thuis te laten zitten met een enkelband.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur noemt het plan ‘onacceptabel’. Een veroordeelde die gevangenisstraf heeft gekregen, moet die ook binnen gevangenismuren uitzitten.

De enkelband kan in de ogen alleen gebruikt worden aan het einde van de gevangenisstraf, als de gedetineerde sowieso al met proefverlof zou mogen.

Schrappen

Van der Steur wil dat de staatssecretaris gaat kijken hoe hij elektronische detentie als vervangende straf uit het bezuinigingsplan kan verwijderen, als dat tenminste financieel mogelijk is.

Teeven wil het plan doorzetten omdat hij op die manier hoopt te besparen op detentiekosten. Welke bezuiniging er voor het schrappen van de enkelband in de plaats zou moeten, weet Van der Steur niet.

Kritiek

Er is veel kritiek op de bezuinigingsplannen van Teeven. Gemeenten lieten onlangs berekenen dat zijn saneringsplannen juist meer kosten dan opleveren.

Gevangenisdirecteuren kwamen woensdag met het voorstel om gevangenen overdag onder toezicht taken buiten de gevangenismuren uit te laten voeren om zo op personeelskosten te besparen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.