politiek

Weinig steun in Kamer voor bezuinigingsplannen VVD

Door Arne Hankel - 06 juni 2013

Het pleidooi om volgend jaar vooral te bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, levert donderdag weinig steun op in de Tweede Kamer.

Zo reageert coalitiegenoot PvdA terughoudend. ‘Ik ken de voorkeur voor de VVD,’ aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

De PvdA’er zegt op zoek te zijn naar ‘een gezamenlijk, breed gedragen antwoord op de crisis’.

Sceptisch

De oppositiepartijen toonden zich sceptisch of negatief over het wensenlijstje van de VVD-voorman.

Zijlstra liet in Het Financieele Dagblad weten dat het kabinet bij de komende bezuinigingsronde moet bezuinigen op consumptieve uitgaven als zorg, toeslagen en uitkeringen. Tegelijkertijd moeten onderwijs en infrastructuur worden ontzien

CDA-leider Sybrand Buma zegt benieuwd te zijn naar de kabinetsplannen, maar niet naar ‘de beschietingen vooraf’.

D66-leider Alexander Pechtold noemt het ‘goed dat de VVD nu enkele prioriteiten blootgeeft voor het nieuwe bezuinigingspakket’. Wel constateert hij dat er nog geen kabinetsvoorstel ligt en dat Samsom ‘afhoudend’ reageert. ‘Ondertussen gaat kostbare tijd verloren.’

Kapotbezuinigen

PVV-leider Geert Wilders reageerde via Twitter op Zijlstra. ‘Zijlstra wil NL verder kapotbezuinigen. Weer geen woord over belastingverlaging. Snij in miljarden voor ontw.hulp en de EU! #vvdisdewegkwijt.’

Het kabinet moet volgend jaar waarschijnlijk 6 miljard bezuinigen om het overheidstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Omdat het geen meerderheid heeft in de Senaat, is het afhankelijk van steun van de oppositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.