politiek

Wilders: opstappen Eerste Kamervoorzitter ‘enige juiste besluit’

Door Anna Vossers - 14 juni 2013

PVV-leider Geert Wilders reageert positief op ‘het enige juiste besluit’ van de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD), die zijn functie neer legt. De Graaf blijft wel senator.

Wilders zegt vrijdag over het besluit van De Graaf: ‘Dat siert hem. De onpartijdigheid van een Kamervoorzitter dient immers buiten kijf te staan en dat was hier duidelijk niet het geval.’

Politieke neutraliteit

Ook 50Plus-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Henk Krol reageert positief. Hij noemt de stap van De Graaf ‘verstandig en principieel juist’.

De Graaf heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vanuit Londen laten weten te stoppen als voorzitter van de Eerste Kamer, omdat zijn integriteit in het geding is door de voortdurende discussie over zijn rol bij het weren van PVV-leider Geert Wilders uit de buurt van de Koning bij de Inhuldiging. Kamervoorzitters horen politiek neutraal te zijn.

VVD-top

Het besluit van De Graaf om zijn functie neer te leggen, kwam vermoedelijk niet alleen van de Eerste Kamervoorzitter zelf.

De VVD-top, met premier Mark Rutte en fractievoorzitters van de Tweede en Eerste Kamer Halbe Zijlstra en Loek Hermans, kwam donderdag bijeen om over de positie van De Graaf te praten.

Aandacht

De Graaf ontkent overigens een ‘kunstgreep’ te hebben toegepast om Wilders uit te buurt van de Koning te houden, maar schrijft in een verklaring dat zijn positie als Eerste Kamervoorzitter niet houdbaar is zolang er ‘discussie’ over zijn werkwijze is.

De Graaf zou niet alle fractievoorzitters in de commissie van In- en Uitgeleide bij de Inhuldiging hebben willen gehad, maar een klein groepje dat evenwichtig verdeeld was over Kamers, partijen en mannen en vrouwen. ‘In zijn achterhoofd’ speelde mee dat het beeld van Wilders naast de Koning veel aandacht zou hebben getrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.