politiek

Zijlstra: extra bezuinigen op zorg, toeslagen en uitkeringen

Door Arne Hankel - 06 juni 2013

Het kabinet van VVD en PvdA moet bij bezuinigingen onderwijs en infrastructuur ontzien en juist extra bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag.

Zijlstra doet zijn uitspraken in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

Concurrentiepositie

‘Consumptieve uitgaven zoals zorg, uitkeringen en toeslagen nemen nog altijd toe. Daar moet dus iets tegen gedaan worden. Onderwijs en infrastructuur moet je daarentegen zo veel mogelijk ontzien want dat zijn echte investeringen in de concurrentiepositie van Nederland.’

Ook veiligheid moet volgens de VVD’er buiten schot blijven.

Extra bezuinigingen

Het kabinet besluit in augustus over extra bezuinigingen voor 2014. Waarschijnlijk moet meer dan 4 miljard in de overheidsuitgaven worden gesneden om het begrotingstekort onder het EU-limiet van 3 procent te brengen.

Het kabinet streeft daarbij naar een mix van eenderde lastenverzwaring en tweederde bezuinigingen.

Lager begrotingstekort

Eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken adviseerde het kabinet vorige week het begrotingstekort terug te brengen naar 2,8 procent. Hij sprak van een veiligheidsmarge.

Om op een tekort van 2,8 procent uit te komen, zou er 6 miljard extra moeten worden bezuinigd. Rutte liet weten het advies niet op te volgen en het bij 3 procent te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.