politiek

Zwaardere straffen voor geweldplegers onder invloed

Door Shari Deira - 21 juni 2013

Verdachten die een geweldsmisdrijf plegen terwijl ze onder invloed zijn van drugs of alcohol moeten in de toekomst rekening houden met een hogere straf. Officieren van justitie zullen in dat geval een hogere straf eisen.

Opsporingsbeambten kunnen verdachten dwingen om mee te werken aan de zogeheten middelentest, staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie).

Geweld

Het kabinet wil op deze manier ‘de veiligheid in het openbare leven en in huiselijke kring’ vergroten. Uit onderzoek blijkt dat als er sprake is van geweld onder invloed het in bijna de helft van de gevallen, gaat om ‘zwaar geweld’.

Van de verdachten was 42 procent jonger dan 24 jaar. En in een derde van de gevallen leidde het geweld zelfs tot ernstig letsel.

Uitslag

Buiten het feit dat geweldplegers een zwaardere straf krijgen, is dit ook een manier om verslaving aan te pakken. Een middelentest bestaat uit een ademanalyse of een speekselanalyse en een bloedtest.

Strafverhoging wordt toegepast bij alcohol als de uitslag boven de 1,0 milligram per liter bloed uitkomt en voor drugs boven de 0,050 milligram per liter bloed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.