politiek

Advies aan Teeven: geen verruiming regels verblijfsvergunning

Door Anna Vossers - 01 juli 2013

Het is niet nodig de regels te verruimen voor het alsnog toekennen van een verblijfsvergunning aan een kleine groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het betreft asielzoekers die niet de juiste papieren krijgen om terug te keren hun geboorteland.

Dat adviseert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een rapport (PDF). Volgens de commissie is het voldoende om de bestaande regels preciezer toe te passen, schrijft NRC Handelsblad maandag.

Humaner

PvdA-leider Diederik Samsom beloofde eerder aan zijn partij dat het asielbeleid ‘humaner’ zou worden. Onder meer de voorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning zouden soepeler kunnen worden voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen. In ruil daarvoor stemde de PvdA in met strafbaarstelling van illegaliteit.

De commissie raadt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) juist aan om de bestaande regels te handhaven, maar daarvoor wel een tijdslimiet van een jaar in te stellen.

Mensen die op een serieuze manier een jaar lang hebben geprobeerd reisdocumenten te krijgen, zouden na dat jaar een verblijfsvergunning moeten krijgen. Mogelijk gaat dat om enkele tientallen asielzoekers per jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.