politiek

Den Haag reserveert 181 miljoen euro voor omstreden Spuiforum

Door Anna Vossers - 19 juli 2013

De gemeenteraad van Den Haag heeft donderdagavond 181 miljoen euro gereserveerd voor een nieuw ‘cultuurpaleis’, het Spuiforum. Door het besluit lijkt een crisis bij de Haagse coalitiepartijen afgewend.

Het was lange tijd onzeker of er wel een meerderheid zou zijn voor de plannen om een centrum voor muziek, dans en evenementen te bouwen. Veel mensen vinden de plannen te duur.

Renoveren

Afgesproken is dat de gemeente onderzoekt of het goedkoper is om bestaande gebouwen te renoveren in plaats van een geheel nieuw gebouw neer te zetten.

Bij sommige raadsleden van coalitiepartijen PvdA en CDA was twijfel ontstaan of het momenteel wel verstandig was miljoenen te investeren in het Spuiforum. PvdA’er Mustafa Okcuoglu keerde zijn partij daarom deze week de rug toe en gaat verder als eenmansfractie.

Dans en muziek

In november had de gemeenteraad het plan voor het Spuiforum al aangenomen. Onder meer het Haagse Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater zouden in het gebouw moeten gaan optreden.

Donderdag werd echter besloten dat als renovatie van bestaande gebouwen goedkoper is, dat plan de voorkeur heeft boven een nieuwbouwproject.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.