politiek

Dijsselbloem: niet weglopen voor sociaal leenstelsel

Door Anna Vossers - 04 juli 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt dat de oppositiepartijen niet moeten ‘weglopen’ voor waar ze eerder voor stonden. Hij vindt dat partijen als D66 en GroenLinks het kabinet tegemoet moeten komen door mee te werken aan hervormingen zoals de invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten.

Dat zei hij donderdag in Nieuwsuur op de jaarlijkse zomerbarbecue die Haagse politici houden voor de Tweede Kamer met reces gaat.

Eerste Kamer

PvdA en VVD hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid en zijn daarom afhankelijk van de oppositie om geplande hervormingen zoals het sociaal leenstelsel voor studenten door te vormen.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) heeft ervoor gekozen om de basisbeurs voor bachelorstudenten het volgende studiejaar intact te houden. Volgens Dijsselbloem is het aan D66, de partij die voor hervormingen in het onderwijs pleit, om de plannen van de minister om vanaf 2014 van de volledige studiefinanciering een lening te maken, goed te keuren.

Hervormingen

Ook GroenLinks moet volgens Dijsselbloem niet weglopen voor waar de partij voor staat: hij vindt dat de partij moet meewerken arbeidsmarkthervormingen moet steunen.

Minister Stef Blok (Wonen, VVD) denkt dat het kabinet er wel uit gaat komen met de steun in de samenleving. ‘Wat bij het woonakkoord gelukt is, kan ook op andere terreinen’, zegt hij bij Nieuwsuur.

Oppositie

De oppositie vindt niet dat het kabinet hen genoeg tegemoet komt. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt dat het kabinet vooral bezig is ‘bruggen naar zichzelf te slaan’. Buma: ‘Als er een brug geslagen moet worden, dan is het juist naar de samenleving.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.