politiek

Extra bezuinigingspakket van zes miljard ligt klaar

Door Annemarie van Ulden - 11 juli 2013

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het in grote lijnen eens over het extra bezuinigingspakket van zes miljard euro. Ziekenhuizen en artsen moeten de kosten drukken en laten uitbetalen van geld uit ‘Stamrecht BV’ moet economie een impuls geven.

Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan NRC Handelsblad donderdag.

In maart presenteerde minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) al een aantal bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 3,3 miljard euro, bovenop het bezuinigingspakket van 16 miljard euro uit het Regeerakkoord. Maar daar bleek in juni nog eens 2,7 miljard euro bij te moeten.

Van Haersma Buma

Op 19 augustus komen VVD en PvdA opnieuw bij elkaar. De definitieve invulling van het bezuinigingspakket zal daarna pas duidelijk worden. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft echter al aangegeven het nieuwe plan niet te zullen steunen in de Tweede Kamer. ‘Ik heb Rutte gewaarschuwd, daar zeggen wij inderdaad “nee” tegen.’ Dit zei hij in een interview met Elsevier in het zomernummer.

Kosten drukken

Een deel van het bezuinigingspakket – zo’n 1,2 miljard euro – moet komen uit extra belastinginkomsten. Zo wordt het mensen met een zogeheten Stamrecht BV aantrekkelijk gemaakt hun vermogen in een keer te laten uitbetalen tegen een laag belastingtarief.

Verder moeten onder meer ziekenhuizen, artsen en ministeries de kosten drukken. En er zullen aanvullende maatregelen komen voor na 2015, als een deel van het pakket dat er nu ligt, al niets meer oplevert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.