politiek

Irak blijft dwarsliggen bij gedwongen terugkeer asielzoekers

Door Anne-Marie Spermon - 10 juli 2013

De Irakese overheid wil niet met Nederland samenwerken om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak terug te halen. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) trekt die conclusie na onderhandelingen tijdens zijn bezoek aan het land.

Dat meldt de woordvoerder van staatssecretaris Teeven woensdag aan elsevier.nl

Niet enthousiast

Teeven bracht een tweedaags bezoek aan Irak om te onderhandelen over de gedwongen terugkeer van Irakese vluchtelingen. Teeven meldde de NOS dat zijn collega’s in Irak ‘niet enthousiast’ zijn over het idee om uitgezette Irakezen te stimuleren om naar hun vaderland terug te keren.

Irakese bewindspersonen zeggen dat de groep terugkerende Irakezen, die wereldwijd zijn verspreid, te groot is om te kunnen opvangen.

Dialoog

Irak heeft wel toegezegd medewerking te verlenen aan burgers die zelfstandig willen terugkeren. Samenwerking over vrijwillige terugkeer bestond al tussen Nederland en Irak. De nieuwe belofte moet dit versterken.

Een woordvoerder benadrukt dat het van tevoren duidelijk was dat overeenstemming over gedwongen terugkeer moeilijk zou worden. De gesprekken zouden echter van groot belang zijn om de dialoog hierover, die vorig jaar spaak liep, weer op gang te brengen.

Geld

Vorig jaar beloofde Nederland Irak zo’n 5,5 miljoen euro voor het herintegratieproces van uitgezette Irakezen. Omdat Irak tot nu toe geen medewerking verleent, is dit bedrag nog niet uitgekeerd.

Staatssecretaris Teeven zegt wel te hopen op de lange termijn tot een gemeenschappelijke oplossing voor de uitgeprocedeerde asielzoekers te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.