politiek

Kabinet: betaal militaire missies met ontwikkelingsgeld

Door Anne-Marie Spermon - 12 juli 2013

Vanaf volgend jaar moet geld uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking ook gebruikt kunnen worden om militaire operaties en soldaten te betalen. Zo wordt 250 miljoen euro ontwikkelingsgeld besteed aan buitenlandse vredesmissies en crisisoperaties.

Dit blijkt uit een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer, die in het bezit is van dagblad de Volkskrant.

Civiele en militaire aanpak

Volgens de conceptbrief is voor ontwikkelingshulp vaak zowel ‘civiele als militaire’ aanpak nodig. Daarom mag het geld worden besteed aan militaire missies die internationale crises voorkomen, burgers in crisisgebieden beschermen of werken aan veiligheid en stabiliteit.

Goede voorbeelden van zulke missies zijn volgens het kabinet de missie in Afghanistan en de anti-piraterij operaties voor de Somalische kust. Ook wil het kabinet transportvliegtuigen en andere militaire middelen van het geld betalen.

Discussiepunt

Eerder dit jaar discussieerden regeringspartijen VVD en PvdA nog over de besteding van de pot ontwikkelingsgeld, die in totaal 750 miljoen euro bedraagt.

Ploumen wilde vooral de nadruk leggen op ontwikkeling en het geld gebruiken om lokale bedrijven in ontwikkelingslanden te helpen. Henk Kamp, VVD-minister van Economische Zaken, zag het geld liever naar Nederlandse investeerders in ontwikkelingslanden en Nederlandse vredesmissies in die gebieden gaan.

Ministerraad

Nu lijken de twee partijen het eens te zijn. Naar verwachting buigt de ministerraad zich vandaag over het voorstel.

Vorige week heeft Ploumen al overeenstemming bereikt met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, en Defensie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.