politiek

Kabinetsoverleg met oppositie afgebroken

Door Claartje Vogel - 01 juli 2013

Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en Groenlinks is afgebroken. Maandagavond probeerde het kabinet de oppositie achter bezuinigingsplannen uit het regeerakkoord te krijgen, maar dat is mislukt.

D66-leider Alexander Pechtold and Groenlinks-leider Bram van Ojik meldden na tweeënhalf uur dat de onderhandelingen zijn gestopt. Zij waren het niet eens met de bezuiniginsplannen.

Onvoldoende investering

Pechtold vindt dat het kabinet onvoldoende extra investeert in onderwijs. ‘Er zit te veel licht tussen de wensen die wij voor het onderwijs hebben en de mogelijkheden die het kabinet biedt,’ zei hij na afloop van de gesprekken. ‘Het is nu te veel optellen van meevallers en blij zijn dat er niet wordt bezuinigd. Voor D66 is dit te weinig.’

Ook Van Ojik was ontevreden. Het overleg heeft volgens de Groenlinks-leider ‘niet opgeleverd, dus we praten niet verder.’ Hij vindt het jammer dat ‘de ambitie van het kabinet en die van ons niet bij elkaar zijn gekomen’.

Constructief

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) noemde het gesprek ‘constructief’. ‘We zijn elkaar op vele fronten genaderd,’ zegt hij. Maar de problemen met de begroting zijn zo groot, dat hij niet aan de verwachtingen van D66 en Groenlinks kan voldoen. Hij wil in augustus verder praten.

De begroting voor 2014 moet in augustus af zijn. Omdat coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, moeten zij voor alle bezuinigingen steun hebben van de oppositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.