politiek

Nieuwe Eerste Kamervoorzitter: VVD’er Ankie Broekers

Door Anna Vossers - 02 juli 2013

De Eerste Kamer heeft een nieuwe voorzitter. VVD’er Ankie-Broekers-Knol is dinsdagavond gekozen als opvolger van Fred de Graaf, die haar meteen de voorzittershamer heeft overhandigd.

Er waren drie stemronden voor de verkiezing nodig. In de laatste ronde ging het tussen de VVD’er en haar CDA-collega Hans Franken. 41 van de 72 aanwezige senatoren stemden in de derde ronde op Broekers.

Kandidaten

Vorige week werd bekend dat Broekers zich kandidaat stelde voor de voorzittersfunctie. Broekers is al twaalf jaar Eerste Kamerlid en heeft daarnaast een wetenschappelijke loopbaan aan de Universiteit Leiden. Zij schreef in haar sollicitatiebrief dat zij ‘een volstrekt onafhankelijke opstelling’ zal hebben, met ‘zorg voor goede verhoudingen’.

Twee PvdA’ers vielen in eerdere stemronden af: Guusje ter Horst en Marijke Linthorst.

Vertrek

De Eerste Kamer zocht een nieuwe voorzitter omdat oud-voorzitter Fred de Graaf (VVD) op 14 juni bekendmaakte dat hij zijn functie neerlegde, omdat hij ter discussie stond zijn rol bij de Inhuldiging, waar hij rekening hield met het feit dat PVV-leider Geert Wilders veel aandacht zou trekken als hij naast de Koning verscheen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.