politiek

OM legt beslag op landgoed opgestapte VVD’er Houwers

Door Shari Deira - 31 juli 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van voormalig VVD-Kamerlid Johan Houwers. Zo wil het OM zeker stellen dat de VVD’er na een eventuele veroordeling ‘geplukt’ kan worden van illegaal verkregen financiële voordelen.

Het beslag ligt op het bijna 8 hectare omvattend landgoed Den Olden Goor, bevestigt het OM tegenover het AD. Het landgoed dient ook als bewijsmateriaal in de zaak van Houwers.

Oplichting

Het OM benadrukt dat het vooronderzoek naar Houwers, die wordt verdacht van witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte, nog bezig is. ‘De beslaglegging is een nieuwe stap in het lopende onderzoek,’ zegt een woordvoerder tegen de krant.

De 55-jarige Houwers wil niets zeggen over de beslaglegging. Hij wacht de ontwikkelingen af en wil pas reageren als er meer duidelijkheid is over de zaak.

Hypotheek

Houwers maakte op 22 juli zijn vertrek uit de Tweede Kamer bekend omdat hypotheekverstrekker Aegon aangifte heeft gedaan. Bij het afsluiten van een hypotheek zou Houwers onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt.

Dat gebeurde in 2010 voor Houwers in de Tweede Kamer kwam. Houwers is zelf van mening dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt maar vond dat hij hangende het onderzoek zijn functie als Kamerlid ‘niet op passende wijze’ kan invullen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.