politiek

OM verdenkt opgestapte VVD’er Johan Houwers van oplichting

Door Shari Deira - 22 juli 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt voormalig VVD-Kamerlid Johan Houwers van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het onderzoek naar de 55-jarige Houwers is in volle gang.

Het OM heeft maandag bekendgemaakt dat het onderzoek doet naar een man uit Winterswijk in verband met mogelijke hypotheekfraude.

Hypotheek

Houwers liet eerder al weten dat hij afstand doet van zijn Kamerzetel. In een vertrekbrief schrijft hij dat de Rijksrecherche onderzoek naar hem doet omdat hij onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling toen hij een hypotheek wilde afsluiten.

Het OM laat weten dat er bij een hypotheekaanvraag van de VVD’er mogelijk gebruik is gemaakt van valse stukken. Als het onderzoek is afgerond, beslist het OM of het zal overgaan tot vervolging. Meer details worden er niet vrijgegeven omdat het onderzoek nog bezig is.

Onderzoek

Houwers zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en was daarvoor gemeenteraadslid, wethouder en provinciaal Statenlid. Hij kan naar eigen zeggen zijn functie ‘niet op passende wijze’ invullen nu hij zelf onderwerp is van een onderzoek.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft begrip voor het besluit van Houwers. Als het onderzoek Houwers vrijpleit, staat niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.