politiek

Politieke partijen krap bij kas door voortijdige verkiezingen

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2013

De voortijdige verkiezingen van vorig jaar hebben veel politieke partijen in het rood gejaagd. Om de dure campagnes te kunnen bekostigen deden partijen een dringend beroep op donaties.

Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekening van de landelijke politieke partijen in het Financieele Dagblad.

Mochten er nu nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, dan zou dat de politieke partijen bijzonder slecht uitkomen. Gezamenlijk hebben de partijen nog maar 5,8 miljoen euro in kas, schrijft de krant.

2012

Dat is nog niet de helft van het bedrag dat de partijen in 2012 aan de campagnes voor de parlementsverkiezingen uitgaven. In totaal spendeerden de partijen toen 11,5 miljoen euro, 1,5 miljoen euro meer dan in 2010.

Vorig jaar werd veel meer geld uitgegeven dan de 8,7 miljoen euro die de partijen in kas hadden. De overige miljoenen moesten worden aangevuld door extra donaties van sympathisanten.

Royaal

De VVD blijkt de meest royale vrienden te hebben. De liberalen wisten 700.000 euro extra binnen te slepen.

Door de vele uitgaven sloten de partijen, op de VVD, D66 en 50Plus na, het boekjaar af met een negatief resultaat. De partijen kunnen 2013 gebruiken om de kassen aan te vullen. Maar ze moeten opschieten, want volgend jaar staan de gemeenteraadsverkiezingen gepland en vlak daarna komen de verkiezingen voor het Europees Parlement er alweer aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.