politiek

Premier Rutte: Antillen mogen het koninkrijk verlaten

Door Anna Vossers - 20 juli 2013

Premier Mark Rutte heeft de Antillen deze week achter de schermen gezegd dat zij het Koninkrijk der Nederlanden wanneer zij willen kunnen verlaten. Met zijn opmerking wil Rutte voorkomen dat de eilanden nieuwe verzoeken voor financiële hulp indienen.

‘Ik heb binnenkamers gezegd: als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het koninkrijk willen’, zegt Rutte tegen NRC Handelsblad.

Bezoek

Rutte bezocht deze week alle Caraïbische eilanden, die grote bestuurlijke problemen hebben. Rutte wil dat Sint Maarten ‘diepgaand onderzoek’ doet naar de bestuurlijke integriteit op het eiland.

Eerder dit jaar trad de minister van Justitie van het eiland af omdat hij bordelen bleek te runnen. Parlementariërs van het eiland van 39.000 inwoners verdienen bovendien een salaris van 9.000 euro per maand, het hoogste van het koninkrijk.

Curaçao

Rutte heeft ook op Curaçao ‘stevige gesprekken’ gevoerd met de regering van Ivar Asjes, die eerder steun gaf aan ex-premier Gerrit Schotte, die banden met de maffia zou hebben.

In 2010 is afgesproken dat Aruba, Curaçao en Sint Maarten landen zijn met een autonome status. Bonaire, Saba en Sint Eustasius zijn Nederlandse gemeenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.