politiek

PvdA-fractie verbood Kamerlid Marcouch reis naar Israël

Door Shari Deira - 18 juli 2013

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch mocht van zijn partij niet naar Israël afreizen om mee te werken aan een televisieprogramma. Ondanks wekenlange voorbereidingen met het Kamerlid moest hij vlak voor vertrek afzeggen.

Hans Knoop, journalist en presentator van het Omroep Max-programma Israël 65 jaar geliefd en gehaat, schrijft dat deze week in zijn column in het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Reis

Bijna zes weken voor de reis had Marcouch de uitnodiging geaccepteerd en er was sindsdien regelmatig contact met de PvdA’er geweest. De programmamakers overlegden met Marcouch wie hij in Israël zou ontmoeten.

Marcouch zei dat hij de reis plotseling moest afzeggen omdat hij de reis niet tijdig had aangemeld bij zijn partij en dat hij volgens de gedragscode van partij geen gratis reizen mag accepteren, schrijft Knoop. Knoop suggereerde nog dat Marcouch de reis zelf zou betalen maar kreeg daar geen reactie op.

Zwarte lijst

‘Sindsdien zijn ons uiteraard meer details en achtergronden over de afzegging van Marcouch bekend geworden,’ schrijft Knoop. Marcouch zou niet naar Israël mogen omdat het land op de zwarte lijst staat van de PvdA.

Volgens Knoop toont het voorval weer eens aan dat de PvdA ‘inzake Israël van geen kant’ deugt. In plaats van Ahmed Marcouch kwam acteur Huub Stapel naar Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.