politiek

Roemer: sociale partners gaan niet akkoord met 6 miljard

Door Anna Vossers - 07 juli 2013

SP-leider Emile Roemer zegt dat de sociale partners de stekker uit het Sociaal Akkoord moeten trekken als het kabinet de aangekondigde bezuinigingen van 6 miljard euro doorzet. Dat bedrag staat volgens Roemer ‘haaks’ op het Sociaal Akkoord waarin bezuinigingen juist in de ijskast werden gezet.

‘Ze zouden geen knip voor de neus waard zijn als ze daar hun handtekening onder zouden zetten’, zegt Roemer zondag  in een interview met Nu.nl over de kabinetsplannen voor extra bezuinigingen.

Niet akkoord

Met 6 miljard euro aan extra bezuinigingen ‘kunnen ze nooit akkoord gaan en dat zullen ze ook niet doen’, aldus Roemer. In het Sociaal Akkoord waren juist eerder voorgestelde maatregelen die 4,3 miljard euro kunnen opleveren in de ijskast gezet.

Roemer, die vindt dat het kabinet ‘nul euro’ extra moet bezuinigen, zegt dat het kabinet maatregelen neemt die ‘onaanvaardbaar’ zijn.

Wajong

Hij noemt als voorbeeld de onlangs aangekondigde herkeuring van jongeren die wegens ziekte een Wajong-uitkering krijgen.

Volgens Roemer leidt die maatregel tot werkloosheid onder jongeren, omdat er niet genoeg werk voor hen is. Plannen om na 2016 een quotum voor het bedrijfsleven voor arbeidsgehandicapten in te stellen, helpen volgens hem niet.

Europa

Volgens Roemer heeft de Europese Commissie te veel macht. Met eurocommissaris Olli Rehn, die Nederland heeft opgedragen meer te bezuinigen, zou premier Mark Rutte (VVD) volgens Roemer in gesprek moeten gaan om ervoor te zorgen dat het kabinet minder hoeft te snijden in de uitgaven.

Rutte heeft volgens Roemer lang ‘lopen rondtoeteren’ dat alle landen ‘hard’ moeten bezuinigen, wat nu een ‘nadeel’ voor Nederland is. Het kabinet gaat volgens hem bezuinigen vanwege ‘louter boekhoudkundige regeltjes’.

‘Dit beleid lost de crisis niet op, het begrotingstekort wordt alleen maar groter’, aldus de SP-leider.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.