politiek

Rotterdam zet deelgemeente Feijenoord onder verscherpt toezicht

Door Servaas van der Laan - 08 juli 2013

De Rotterdamse deelgemeente Feijenoord komt onder verscherpt toezicht te staan van het stadsbestuur. Tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar gaan twee interim-bestuurders de gemeente leiden.

Dat heeft het Rotterdamse stadsbestuur maandagavond bekendgemaakt.

De maatregel is nodig nadat het volledige deelraadbestuur aftrad na een vernietigend rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Vriendjespolitiek

In het tweehonderd pagina’s dikke rapport komt naar voren dat de Turkse achterban veel invloed heeft op het PvdA-bestuur in Rotterdam-Zuid.

Zo was er ‘een grote lobby’ om het illegale meisjesinternaat in de moskee in de wijk Feijenoord te gedogen, terwijl al lang duidelijk was dat de moskee daar geen vergunning voor had.

Onder druk gezet

Voorzitter Seyit Yeyden heeft volgens de onderzoekers oneigenlijke druk uitgeoefend op een van zijn eigen ambtenaren bij de aanbesteding van een maatschappelijke instelling.

Ook raadsleden maken zich schuldig aan het machtsmisbruik. Een deelraadslid dat werkte bij een re-integratiebureau, stemde mee over subsidie voor datzelfde bedrijf. Een andere volksvertegenwoordiger heeft politieke druk uitgeoefend om een stichting, waarvan hijzelf eerder bestuurder was, aan huisvesting te helpen.

Moskee

Het onderzoek werd gedaan nadat onder meer bleek dat een Turkse moskee ongestraft een internaat kon exploiteren, dat bovendien brandgevaarlijk was.

In NRC Handelsblad zeiden enkele deelgemeentebestuurders dat ze door hun Turkse PvdA-collega’s werden geïntimideerd.


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.