politiek

Rutte en Tweede Kamer: Schultz heeft correct gehandeld

Door Anna Vossers - 02 juli 2013

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (VVD) hoefde bij haar aantreden in 2010 niet te melden dat haar man aandelen bezat in Kiwa, een bedrijf dat nauwe banden met haar ministerie onderhield. Dat schrijft minister-president Mark Rutte in een brief aan de Tweede Kamer, die dinsdagavond met een ruime meerderheid aangaf dat de integriteit van Schultz niet ter discussie staat.

In de brief schrijft Rutte dat Schultz de regels gevolgd heeft ‘door de adviesfunctie, de beëindiging daarvan en de aandelenportefeuille van haar echtgenoot ter sprake te brengen tijdens het formatiegesprek’ dat hij met haar hield. De aandelen van haar man Haro Schultz van Haegen in Kiwa hoefde zij niet te noemen, omdat het echtpaar niet in gemeenschap van goederen is getrouwd.

Geen invloed

Haro Schultz van Haegen gaf zijn adviesfunctie bij Kiwa op toen zijn vrouw minister werd. Bovendien had de man geen invloed op het beleid van Kiwa, omdat hij slechts een minderheidsaandeel van 2 procent had.

Minister Schultz van Haegen heeft geen invloed gehad op de waarde van het bedrijf, omdat belangrijke beslissingen over de tarieven van vervoersbedrijven al voor haar aantreden waren genomen.

Het was al lange tijd duidelijk dat haar echtgenoot zijn aandelen zou verkopen: Kiwa werd in augustus opgekocht door NPM Capital. Haro Schultz van Haegen verdiende toen in een klap 2,9 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.